Här får du följa träbearbetningens långa historia, ända från flintyxa till gjutjärnsmaskiner. Steget från den enkla putshyveln från tidigt 1700-tal till den sex ton tunga ramsågen från sekelskiftet är stort, och i tidsrymden mellan maskinerna har mycket hänt. Kullagret har uppfunnits, elkraften har kommit och det mer hantverksmässiga arbetet har blivit industriellt.
I utställningen blandas föremål med fakta, bilder och snickares egna berättelser om arbetet och livet för 100 år sedan. I Teknikverkstan kan barn i alla åldrar testa olika tekniska uppfinningar, tillverka egna krampor och läsa mer om hur det var att vara barn på 1800-talet.
Välkommen hit – men håll ögonen öppna – för muséet är fullt av små detaljer, även sådana som inte direkt för tanken till trä!
”Träbearbetningen i Sverige har sin egen historia, byggd på tradition och kunnande från generation till generation. Ett kulturellt arv om man så vill, ty många har levt av och med träindustrin. Trä är ett levande material och att arbeta med trä är på sitt sätt att arbeta med naturen själv.”
Erling Andersson, född 1939
Grundare