Skola & Förskola
Visning av Trä – det naturligaste av alla material
I den här visningen berättar vi om hur vi gick från att i miljontals år tillverka våra föremål för hand till fabriksproduktion. Visningen utgår från träbearbetningen men berättas ur ett generellt perspektiv och ger därför förståelse för exempelvis att leva självhushållande, industrialiseringens förutsättningar och innebörd samt hur det var att arbeta på en fabrik på 1800-talet.
Under visningen får eleverna bland annat själva undersöka olika verktyg, se hur remdrift fungerar och fundera på hur det var att vara barn förr.
Vi anpassar visningen efter barnens och ungdomarnas ålder och berättar gärna mer om specifika delar om så önskas.
Årskurs: åk 1 – gymnasium
Ämnen: Historia, teknik, slöjd
Visning av Trädets långa väg
Här berättar vi trädets historia, från istid till 1900-tal. När fick vi egentligen träd i Sverige? Hur var det att arbeta i skogen förr och vilka yrken behövdes?
Vi berättar också om när skogen blev värdefull och vad som föranledde sågverksboomen på 1800-talet.
Årskurs: gymnasium
Ämnen: naturbruk, NO, historia
Laga kolbulle
Kolbulle var stapelvaran när man arbetade ute i skogen förr i tiden. När skogsbruket var i sin linda saknades ofta ordentliga skogsvägar och det var allmänt oländigt att ta sig till och från avverkningsplatserna. Därför bodde och arbetade man på platsen tills dess arbetet var slutfört. Ibland bodde man flera veckor och månader i skogen så färskvaror kunde man sällan ta med sig. Det som ofta följde med var däremot saltat fläsk och mjöl. Med vatten från närmsta bäck kunde man sedan enkelt laga kolbulle direkt över elden. Kolbullen var också full med fett och kolhydrater och gav bra energi för en arbetsdag i skogen.
I samband med ert besök här finns möjlighet för eleverna att själva testa på att laga kolbulle. Från högstadiet och uppåt får de ett recept med gammaldags mått som de först och främst måste omvandla till moderna mått. För yngre elever kan vi erbjuda vanliga recept eller färdig smet.
Årskurs: förskoleklass – gymnasium
Ämnen: historia, hemkunskap, matematik, samarbete
Till museet tar man sig med både buss och tåg via Hallandstrafiken.
Välkommen att kontakta oss för mer information, priser och bokning.